Research Firms
Posted: 12 June 2016 08:53 PM   [ Ignore ]
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2016-06-12

How do you code for research firms in SAS using compustat data?

Profile
 
 
Posted: 13 June 2016 11:54 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  901
Joined  2011-09-19

Start with example code?

Best,

Joost

 Signature 

To reply/post new questions: Please use the group WRDS/SAS on Google Groups! http://groups.google.com/d/forum/wrdssas

Profile
 
 
Posted: 14 June 2016 12:00 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2016-06-12

Hi! I am trying to get to 71,732 firm-year observations from NYSE and AMEX from 1962-1991 and I am coming up short. I thought potentially including research firms coded fyr=0 would add to the observations which did but not significantly enough. I am at 67,272 observations and not sure where I’m going wrong. Any help would be great! Thanks!

Here is my code:

data sasdata.trial;
set comp1.funda;
where INDFMT = ‘INDL’ AND DATAFMT = ‘STD’ AND POPSRC = ‘D’ AND CONSOL = ‘C’ AND (1961<fyear<1992)
and (exchg=11 or exchg=12) and fyr>=0;
KEEP gvkey sich fyear prcc_c csho ceq tstkp dvpa ni dvp datadate
msa recta dvc at cusip exchg;
run;

Profile
 
 
Posted: 16 June 2016 02:20 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  901
Joined  2011-09-19

hi,

I didn’t check this, but it could be that the exchg variable is the current exchange the firm is listed on. If a firm was trading on Nyse or Amex and got delisted, that exchg variable may be set to something else (even for firm-years when it was listed there). Other than that I wouldn’t know because the exchg is basically the only constraint of the query.

Hope this helps,

Joost

 Signature 

To reply/post new questions: Please use the group WRDS/SAS on Google Groups! http://groups.google.com/d/forum/wrdssas

Profile